Mediawijsheid

Mediawijsheid en Mediaopvoeding
Sociale media zijn niet meer weg te denken in onze maatschappij en dus ook niet bij iedereen die betrokken is bij scholen. Sociale media kunnen een goede bijdrage leveren aan de professionaliteit van onderwijspersoneel en de kwaliteit van het onderwijs. Net zoals bij de introductie van internet en e-mail eind vorige eeuw levert het gebruik van sociale media vragen op over het gebruik van deze individuele en meestal openbare communicatiekanalen.
 
Wat verstaan we onder sociale media? Sociale media is een verzamelnaam voor alle internet-toepassingen waarmee het mogelijk is om te communiceren en informatie met elkaar te delen op een gebruiksvriendelijke en vaak leuke manier.

Bekende voorbeelden van (internationale) social media websites zijn Facebook, YouTube, Linkedin en Twitter, maar ook bijvoorbeeld WikiPedia en MySpace
 
Sociale media en mediawijsheid worden vaak in één adem genoemd. Maar wat is nu eigenlijk mediawijsheid?
De definitie van de Raad voor Cultuur luidt: 'Mediawijsheid staat voor 'het geheel van kennis, vaardigheden en mentaliteit waarmee burgers zich bewust, kritisch en actief kunnen bewegen in een complexe, veranderlijke en fundamenteel gemedialiseerde wereld'.
Mediawijsheid heeft betrekking op nieuwe media, maar ook op 'oude' media zoals radio, televisie, kranten en tijdschriften.
Mediawijsheid is dus meer dan alleen werken met de computer! En we hebben er dagelijks mee te maken. Kijk maar eens naar dit filmpje.
 
Op school streven wij er naar om de kinderen vooral de voordelen van internet te laten inzien. Daarnaast vinden we het belangrijk om ze bewust te maken van de mogelijke gevaren van internet en er over te praten wanneer ze iets vervelends tegenkomen.
Afspraken over internetgebruik en nettiquette zijn vastgesteld in ons internetcontract. Verder maken kinderen gebruik van kinderzoekmachines. Google is handig maar het aantal hits op een zoekwoord is enorm.
De zoekmachines die de kinderen kunnen gebruiken zijn:

Een handig hulpje om te zien welke media geschikt zijn voor uw kind(eren): Mediasmarties

Tijdens de gesprekken over het internetcontract praten we ook over het gebruik van sociale media. Er worden dan ervaringen uitgewisseld. Hoe ga je om met jouw profiel op Instagram en (eventueel) Facebook? Wanneer voeg je iemand toe als vriend? Wat doe je wanneer je een vervelend bericht krijgt via WhatsApp of Instagram? Wij hopen door deze gesprekken dat kinderen het ergens melden in het geval zij gepest worden via sociale media.
 
In dit filmpje wordt "Laat jij de voordeur ook gewoon openstaan?" wel erg letterlijk getoond. Een voorbeeld van onwetendheid en kwetsbaarheid……
 
Digibewust en stichting Mijn Kind Online hebben naar aanleiding van 'Safer Internet Day' (14 februari) een nieuwe website gepresenteerd over jongeren en digitale media, bedoeld voor ouders. In acht persoonlijke portretten wordt een overzicht geschetst van de manier waarop tieners omgaan met zaken als Twitter, digitaal pesten, ondernemen en gamen.
De ontwikkelingen gaan razendsnel en niet alle ouders hebben tijd of gelegenheid om ze bij te houden. Op 'New Kids on the Web' krijgen ouders inzicht in de digitale wereld van kinderen. Ook krijgen opvoeders praktische tips om kinderen bij hun mediagebruik te begeleiden. 'New Kids on the Web' laat acht minidocumentaires  zien, die gedeeld kunnen worden via sociale media. Aan bod komen de media-ervaringen van de kinderen. De informatie is vooral gericht op ouders met kinderen tussen 10 en 14 jaar. Ook op de website van Veilig Internetten is veel info te vinden.

Klik op de link voor uitleg van het aanmaken van een Facebook-account.

Tot slot: een heleboel tips voor

Meer informatie lezen over Mediawijsheid en Sociale Media? Neem eens een kijkje op:  of lees de top 10 -mediaopvoeding.